Als vinpressionist en kunstliefhebber heeft Hubrecht Duijker musea in alle mogelijke wijnlanden bezocht. Wat hem zo inspireerde dat hij begin 2017 schilderles is gaan nemen bij plaatsgenote Ellen Meijer, en halverwege dat jaar tevens tekenles op de lokale Tekenacademie. Bovendien heeft hij thuis een ateliertje ingericht. Hubrechts altijd kleurrijke werkjes, de meeste kleurig ingelijst, zijn veelal landschappen, ook bij zijn woonplaats Abcoude. Maar dorpsgezichten, dieren en andere onderwerpen werden eveneens met plezier
'als vrolijke vingeroefeningen' geportretteerd. Hubrechts complete oeuvre wordt geëxposeerd op www.vinpressionist.com.
E-mail adres: info@vinpressionist.nl.
De laatste twintig jaar besteed Kees Veldhuijzen van Zanten veel tijd aan schilderen, en meer recentelijk tekent en schildert hij veel op een iPad Pro. Zijn belangstelling gaat vooral uit naar landschappen en dorpjes. 'Mijn inspiratie komt voort uit mijn foto’s (de andere grote hobby) en schilders uit de periode van 1850 tot nu. Ik houd van coloristen. De bekende Engelse schilder David Hockney heeft mij naar schilderen met de iPad gebracht. Het is ook een tool om als voorstudie met kleuren en compositie te experimenteren.' Kees schildert thuis, bij de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren en bij Ellen Meijers Atelier GN9 in zijn eigen Abcoude.
Zijn e-mail adres is kvanzanten@wxs.nl.
Sinds zijn middelbare schooltijd schildert Jan Baas al, en is dat altijd blijven doen. Meestal figuratief. Met uiteenlopende materialen en technieken. Waartoe hij bij herhaling lessen heeft gevolgd. Soms werkt Jan spontaan, expressief en snel, soms doordacht en langere tijd. ‘Elke keer bij het beginnen aan een nieuw werk is er voor mij weer de nieuwsgierigheid, wat er gaat gebeuren, als bij een spannend avontuur.’ Momenteel werkt de Abcoudenaar aan een project rondom één bepaald landschap dat hij in alle mogelijke variaties probeert te schilderen. Variaties in het gebruikte materiaal (zoals olieverf, Oost-Indische inkt, krantenpapier) en in de afmetingen. Het desbetreffende landschap is dat bij café De Punt in Baambrugge, in het vroeger voorjaar, richting Abcoude.
E-mail adres ja.baas@hetnet.nl.
Tijdens zijn werkzame leven begon Theo met het schilderen van vakantielandschappen. Na 2000 heeft hij les gehad in tekenen en schilderen bij Jan van Kempen, aan ‘t Gein in Abcoude. Daarna nam hij nog jaar schilderles bij de Gooise Academie voor Beeldende Kunst te Laren. Wat hij voornamelijk schildert, naast zo nu en dan landschappen, zijn grote fantasievoorstellingen, daarbij gefascineerd door lijnen en kleurvakken.
Zijn e-mailadres is t.wijnant@upcmail.nl.
Ruim 20 jaar schildert Leni Raymakers, voor haar plezier. En ze heeft lessen gevolgd bij het Atelier voor Vrije Schilderkunst te Breda. In 2017 verhuisde ze van Breda naar het Franse Rhône-dal, midden tussen de wijngaarden van o.a. Gigondas, Vacqueyras en Beaumes-de-Venise. Dat is niet toevallig, want al eerder had ze het Wijnbrevet gehaald, om goed leren ruiken en proeven. Leni schildert graag met olieverf op linnen en houdt van kleuren. ‘Ik probeer met licht en schaduw diepte in mijn schilderijen te krijgen.’ En ze volgt in Frankrijk soms workshops. Haar e-mail adres is leni.raymakers@gmail.com.
Na lang werkzaam geweest in de reclame, een periode waarin hij ook cartoons maakte (voor o.a. Wijn & Spijs, het eerste medium waarin ik over wijn publiceerde, HD) en illustraties tekende, stopte Hans Bouman met dat soort bezigheden – en begon op zijn 74e te schilderen en tekenen, nu uit liefhebberij. Na diverse cursussen en master classes durft hij zijn werk ‘met een gerust hart aan anderen te tonen’. Dus ook aan de bezoekers van deze virtuele galerie. Hans is te bereiken via hans@hans-bouman.nl.
Anno 1989 gingen Elly Bronmeijer en haar man wonen in Woerden, waar ze tot 2008 haar beroep als danslerares uitoefende. Na een cursus aquarelleren is zij zich gaan verdiepen in het schilderen met acryl en olieverf, alsmede in het boetseren en beeldhouwen. Waarvoor Elly een tweejarige opleiding volgde bij Artibus in Utrecht. ‘Schilderen doe ik thuis, maar omdat ik het ook prettig vind om te schilderen in een groep, volg ik lessen bij Ton van Steenbergen in Alphen aan de Rijn.’ Haar werken omschrijft ze als ’heel divers, van groot tot kleine paneeltjes’. Contactadres: elly@bronmeijer.nl.
‘Ik vind het heerlijk om te schilderen, een eigenzinnig onderwerp, en dan kijken waar het op uitkomt, met veel kleuren en tierelantijnen’, vertelde Fokke Dijkstra (helaas eind 2018 overleden). Hoe hij tot schilderen is gekomen? Fokke kocht in 2010 een replica van Karel Appels De ontmoeting, is deze na gaan schilderen ‘en sinds die tijd was ik geheel verknocht aan het schilderen’. Om wat ervaring te krijgen heeft Fokke twee jaar les gevolgd bij Inge van Vuure, met acryl- en olieverf. ‘Van haar heb ik veel geleerd, maar de ontmoeting met Karel gaf toch de doorslag.’ Contactadres voor wie geïnteresseerd is in Fokke's werken: haraldanneke@kpnmail.nl.
Een laatbloeier? Jazeker. Het schilderen heeft bij Ton van Hamersveld altijd gesluimerd. ‘Ik heb van nature een gevoel om al datgene wat ik zie of wat in mijn gedachte opkomt met beelden te willen vastleggen, zichtbaar te maken.’ Zijn eerste olieverfschilderij maakte hij in oktober 1985 en zijn eerste aquarel in september 1986. Ook maakt hij grafische ontwerpen en reliëfs. Om de noodzakelijke vaardigheden aan te leren heeft Ton twee jaar de Kunstacademie van Haarlem gevolgd, voorts drie jaar de fijnschildertechniek aangeleerd in het Atelier van Henk Sentel te Heemskerk, en een jaar in het IBIS Atelier van Alkmaar. onder leiding van Herman Smorenburg. ‘Verder deed ik twee jaar vaardigheden op bij het Lucas Gilde in Beverwijk.’ E-mailadres awh26@kpnmail.nl.
De vader van Willy Hulskemper was ook amateurschilder, maar haar inspiratie voor het schilderen van vrouwen kreeg ze van een mode-tekenares, bij wie ze na schooltijd altijd welkom was. Na haar pensionering in 2000 verhuisde naar ze naar de Morvan, waar het schilderen weer werd opgepakt. Sinds 2015 woont Willy in het sfeervolle vestingstadje Steenwijk. Waar ze zich aansloot bij de gezellige amateur schildersclub S.A.S (met als docent Anne Mercker). ‘Ik werk wisselend met acryl en olieverf, ook wel samen in een werk, en soms met stof/papier of een sieraad, dat geeft een grappig effect. En ik ben dankbaar voor mijn gave die inspiratie en voldoening brengt.’ Contactadres: wc.hendrikshulskemper@telfort.nl.
In 1997 is Henk de Ruiter beginnen met schilderen, wat hij doet met ‘de lastige, maar boeiende aquarel techniek’. En in allerlei stijlen, variërend van kubisme tot realisme, en heel vaak speels. Het schilderen doet Henk niet alleen thuis maar ook in de aquarel groep Maarssen, onder leiding van Corrie van Raamsdonk ‘die een zeer gezellige en enthousiaste groep van zestien deelnemers begeleidt’. E-mail adres henkderuiter39@telfort.nl.
Na tien jaar bij reclamebureaus te hebben gewerkt, twintig jaar als freelance illustrator
en daarna vijftien jaar docent grafisch vormgever aan het Media College Amsterdam
is Jos de Beer sinds 2016 jaar gepensioneerd. Diverse jaren volgde hij les aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunst, als leerling van Herman Tjepkema. Van origine is Jos fijnschilder, maar hij neigt ‘nu steeds meer naar het impressionisme’. Met als huidige favorieten portretten en landschappen. Zijn e-mail adres is j.beer47@upcmail.nl.
Jan Kooiman heeft bijna een leven lang getekend en geschilderd. Thans is hij een leerling van Herman Tjepkema bij de Gooise Academie voor Beeldende Kunst, en was dat in het verleden bij Jacques Maris uit Uchelen. Na zijn pensionering kreeg schilderen een nog prominentere plaats in zijn leven. Zelf stelt Jan ‘Ik nijg sterk naar expressief en kleurig werk met een zeer losse toets’. Zijn e-mail adres luidt jankooiman@hotmail.com.
Toen Henk Storm in 2009 kon stoppen met werken, vonden vrouw en kinderen dat hij zijn creativiteit maar eens op een andere manier moest gaan invullen. Ze gaven hem dus voor vaderdag schilderlessen cadeau. Dit was een schot in de roos. Nog steeds volgt hij lessen op de Gooise Academie voor Beeldende Kust en schildert op het open atelier van Eduard Moes in Bussum. Een paar honderd schilderijen en tekeningen verder komt zijn grote hobby, zeilen, zelfs in het gedrang (behalve dan het schilderen daarvan). Ook schrijft Henk korte verhalen en zijn vaak gedichtjes bij zijn schilderijen te vinden. Contactadres info@atelierstorm.nl.
Het liefst schildert Dieuwer Elema ruimtelijke landschappen en gaat daarmee terug naar haar zo geliefde geboortestreek, het Groninger Land en de Wadden. Tot haar 16e jaar woonde ze vlakbij het dorpje Huizinge waar Jannes de Vries schilderde, een van de leden van de bekende Groninger Kunstkring De Ploeg. Dat maakte grote indruk; voornoemde schildersgroep is een van haar belangrijkste inspiratiebronnen. Dieuwer schildert met brede kwast – een spalter- en probeert met ruime bewegingen het weidse, de essentie van het landschap weer te geven. Vanaf 2000 volgde ze schilderlessen bij diverse kunstenaars. In 2014 beëindigde ze de Wackers Academie voor klassieke schilderkunst te Amsterdam. Contactadres: dieuwer_elema@hotmail.com.
Klaas van der Veen, woonachtig in Giethoorn, is een oprechte amateur. Van jongsafaan was hij bezig met papier en stiften, volgde een paar cursussen ‘en verder veel kijken en zoeken’. Hij houdt van de natuur en wil dat in zijn werken laten uitkomen. Op vrijwel alle doeken schijnt de zon of is ze voelbaar aanwezig, ‘een schilderij gaat pas leven door het licht- en schaduwspel’. Hij schildert met alle verfsoorten en met krijt; pastelkrijt is eigenlijk zijn favoriet. ‘Het geeft zo’n speciaal ambachtelijk gevoel om de kleurstof direct met de vingers in het papier wrijven.’ Hij heeft er geen moeite mee om naar – uitsluitend eigen – foto’s te werken. Sinds 1996 is Klaas lid van de Steenwijker Amateur Schilders. E-mail adres kw.vanderveen@gmail.com.
‘Creativiteit als uiting van je zijn is een elementaire behoefte welke bevredigd dient te worden’ is het motto van Wil Kersten. Als twaalfjarige kreeg hij op school zijn eerste tekenlessen. Elementaire cursussen volgden, en anno 1995 schreven hij en zijn echtgenote zich in voor een vierjarige opleiding bij de Academie voor Beeldende Kunsten in Berchem en het instituut Roger Avermaete te Antwerpen. Een vervolg kwam via een specialisatie cursus portretschilderen in Turnhout. ‘De liefde voor het vrije schilderen, en het kunnen spelen met warme frisse kleuren passen beter bij mijn karakter dan de vormen. Vooral de sfeer die het getoonde oproept moet een boodschap hebben.' E-mail adres wil.kersten@hotmail.com.
Vanuit haar achtergrond als grafisch ontwerper maakt Anthèl al jaren digitale kunst, ‘identity-art’. Vaak ter gelegenheid van een huwelijk, verjaardag of jubileum. Sinds 2017 is zij daarnaast gaan schilderen. Hierin kan ze meer van haar eigen persoonlijkheid kwijt. Ze wil laten zien hoe mensen haar raken. Hun cultuur, persoonlijke kracht en levensstijl geven inspiratie. Vooral mensen die in beweging zijn schildert ze graag. Anthèl gebruikt vaak acrylverf, werkt ook met 'mixed media’ – en is nog volop aan het experimenteren. E-mail adres info@vanthel.nl.
Al vanaf haar jeugd tekent en schildert Aukje met verschillende materialen. Pas tien jaar geleden ontdekte zij het soft pastelkrijt en maakt sindsdien realistische, kleurrijke schilderijen met veel details. Zij doet inspiratie op tijdens haar vakanties, met het bezoeken van musea en het bekijken van sites, blogs, (kunst)boeken en tijdschriften. Zij schildert thuis maar ook één keer per week bij de Steenwijker Amateur Schilders die elkaar inspireren. ‘Ik geniet erg van het proces van het maken van een vlugge schets naar het eindresultaat. E-mailadres info@aukjehetebrij.nl.
Riekie Lauwen is al vroeg begonnen met schilderen, eerst uitsluitend via aquarelleren. Na een aantal jaren gestopt te zijn, heeft haar hobby weer opgepakt. Toen met olieverf. Inmiddels heeft ze een eigen techniek ontwikkeld waarmee zij werkt op paneel met gips en olieverf. De onderwerpen vindt ze vaak in portretten die de emoties van het leven tonen. Lange tijd en bij voortduring heeft Riekie les gehad op de School van de Kunsten te Roosendaal, bij Piet Dirkx. Contactadres riekielauwen@gmail.com.
Johanna Dekker tekent en schildert al sinds haar studententijd. Tijdens haar werkend bestaan kwam het er niet echt van, maar later heeft ze jarenlang de portrettekenavond van de Stichting Amstelveense Kunst Belangen bezocht. En sinds haar pensionering heeft ze het schilderen en tekenen weer helemaal opgepakt, o.a. via diverse lesseries. Johanna: ‘Ik teken graag de dingen om mij heen en maak ook graag een serie over een onderwerp’. Ze werkt met diverse materialen; haar voorkeur hebben acryl, pastelkrijt en houtskoolpotloden. E-mail adres johannad@xs4all.nl.
Als zoon van een schilder tekende Ferry Reijnders altijd al veel, maar 17 jaar geleden besloot hij zich volledig aan het tekenen en schilderen te wijden. Hij doorliep de Wackers Academie te Amsterdam. Hij kreeg er les van diverse kunstenaars, zoals Sam Drukker. Zijn inspiratie vindt hij in het Amsterdamse stadsleven waarin hij momenten van rust en contemplatie zoekt binnen de hectiek van het hedendaagse stadsgewoel. Daarnaast schildert hij veel portretten. De laatste tijd concentreert Ferry zich op het verder ontwikkelen van zijn tekenstijl. Zijn e-mailadres is ferryreijnders@gmail.com.
Als kind was Willie Hakvoort al veel aan het kleuren en tekenen. Na de middelbare school werd ze afgewezen voor de kunstacademie, en omdat er toen geen vergelijkbare opleidingen waren, bleef het tekenen en schilderen een hobby. Na een paar jaar te hebben geaquarelleerd, heeft ze zich het schilderen met acrylverf eigen gemaakt. Willie werkt veelal op doek en de onderwerpen zijn figuratief en abstract. Ze houdt van kleur, textuur en mixed media, en heeft daarmee een eigen stijl ontwikkeld. Diverse schildercursussen en workshops werden door haar gevolgd, en ze maakt sinds enkele jaren deel uit van een schildersgroep in Zwolle. E-mail adres williehakvoort57@gmail.com.
Monique van Vilsteren is geboren in Zwolle, maar inmiddels al vele jaren thuis in Zuid-Scharwoude. Anno 2004 begon het creatief te kriebelen en ze dacht ‘nu of nooit’. En toen ze eenmaal begon te schilderen, kon ze niet meer ophouden. Ze volgende diverse cursussen en een vierjarige kunstopleiding bij atelier Crejat in Alkmaar. Haar voorkeur gaat uit naar het schilderen van dieren in acrylverf, koeien die natuurgetrouw worden geschilderd in een abstracte achtergrond. Na een cursus fijnschilderen ontstonden ook gedetailleerde stillevens in olieverf. E-mail adres mvvilsteren@ziggo.nl.
Lia Brandsma, woonachtig in Drachten en werkzaam bij een educatieve uitgeverij, is geïnteresseerd in beeldende kunst, en schildert in haar vrije tijd. Dat begon met de workshop ‘Dieren in acryl’ van het Frysk Skilderhûs te Leeuwarden. De natuur is haar inspiratiebron en dan met name dieren. Meestal werkt Lia met zelf genomen foto’s, die ze daarna met grafische programma’s op de computer bewerkt. Dit creatieve proces, dat ook in haar professionele werk (DTP) naar voren komt, vindt ze heel leuk om te doen ‘en dan moet het echte schilderen nog beginnen’. Haar e-mail is liabrandsma@hotmail.com.
Het schilderen is voor Jan Tuijnenburg een belangrijke hobby, die hij na zijn pensionering weer beoefent. Zijn voorkeur gaat uit naar het impressionisme. Direct op het doek of paneel schilderen – zonder voortekening – wordt door hem veel toegepast om zoveel mogelijk spontaan over te komen. Ook met pentekenen is dat het geval. Acrylverf is zijn favoriet, omdat daar snel mee gewerkt kan worden, maar ook olieverf gebruikt hij vaak. Zijn contactadres is jtuijnenburg@ziggo.nl.
Ria van Loenen is naar haar pensionering cursussen gaan volgen in tekenen en schilderen bij eerst Adrie Oudejans en vervolgens gedurende een jaar bij een academie te Maarssen. Na verschillende technieken te hebben geleerd, kreeg het schilderen met olieverf haar voorkeur. Vooral portretten vindt zij een uitdaging. Ria schildert veel thuis en eens per week in clubverband te Landsmeer. E-mail adres wevanloenen@hetnet.nl.
Piet Elshof tekent en schildert sinds zijn vervroegde pensionering in 2002. Hij nam een jaar les bij de Vrije Academie en is daarna (en nog steeds) lid van de schilderkring Met Verve. Hij volgde in 2008 ook een cursus portretschilderen bij de Volksuniversiteit, maar is verder autodidact. Piet tekent veel portretten, maakt inktschetsen van vooral gebouwen, creëert sinds 2012 houtsneden, en schildert met acryl zowel landschappen als portretten. Liefst maakt hij meerdere schilderijen rond één thema, zoals zijn negenluik Bolero. E-mail adres piet.elshof@hetnet.nl.
Tekenen heeft Angelique de Vries-Steur altijd leuk gevonden, maar ze is pas serieus begonnen na een aantal cursussen bij Tekeninstituut Dévisch in Zaandam. Daar leerde ze het kijken, het volgen van de lijnen – en vooral dat tekenen ook gewoon hard werken is (‘met kleurpotlood bouw je de kleur laagje voor laagje op’). Haar werken in inkt zijn opgebouwd uit de kleinste stipjes, ook hier wordt het geduld op de proef gesteld. ‘Ik hou van het gepriegel, van vlijmscherpe potloden en de allerfijnste pennen.’ De favoriete onderwerpen zijn portretten en alledaagse voorwerpen. Haar e-mail adres is angeliquetekeningen@gmail.com.
Tekenen en schilderen doet de in Den Haag woonachtige Jaap Maaskant al vanaf zijn jeugd.
Wel volgde hij een opleiding van de Famous Artists School Nederland. Het liefst maakt Jaap schilderijen van mensen in beweging, zoals bij ballet, dans en sport. ‘Bovendien wil ik graag een verhaal vertellen in mijn werk’. Zijn e mail adres is j.maaskant@hotmail.com.
Wendy van Koningsbruggen (gefotografeerd door Annemieke van der Togt) is behalve diëtist vooral redacteur en freelance tekstschrijver. Sinds 2016 schildert ze: ook beeld werd haar passie. Ze heeft les van Ellen Meijer in Abcoude. Abstract schilderen had aanvankelijk niet de voorkeur, maar dat is inmiddels achterhaald. Behorend bij het steeds weer ontdekken is het werken met verschillende materialen, ‘acrylverf, pastelkrijt, maar ook tekenen met inkt is geweldig’. Leuke bijkomstigheid is het passend inlijsten van doeken en er kleurrijke kaarten van maken. E-mail adres wvank@chello.nl.
Tamara Appeldoorn tekent al sinds haar jeugd. Waarna ze door middel van autodidactiek zich ontwikkeld heeft tot haar huidige niveau. In 2004 kreeg zij zelfs een expositie in het Mondriaan College te Den Haag. Haar passie? ‘Die ligt bij het portretteren van mens en dier.’ Inspiratie doet zij ook op tijdens haar reizen. E-mailadres ayida@live.nl.
Op zijn kleine vliering in Vlissingen, waar hij al sinds jaar en dag woont, schildert Marinus (‘Rinus’) Jan de Pagter hij al bijna drie decennia. Rinus is honderd procent autodidact en heeft nooit lessen gevolgd, noch adviezen ingewonnen. Wat zijn eigenlijk altijd vrolijk gekleurde creaties extra bijzonder maakt. Enkele van zijn werken worden hier getoond, en reacties zijn altijd welkom via zijn e-mail adres pagbon@zeelandnet.nl.
Wessel Kuiper schildert veelal stadsgezichten. In het lijnenspel en de vlakverdelingen van gevels en daken zoekt hij een boeiende compositie die hij, lettend op perspectief, op vrij realistische wijze en sfeervol op doek probeert te zetten. Serieus bezig met zijn hobby is hij sinds zijn inschrijving voor de cursus Schilderkunst aan de St. Lucas Academie in Kapellen (Antwerpen). Inmiddels heeft hij deze vijfjarige opleiding afgerond. Samen met de andere leden van Het Zeeuws Palet exposeert hij o.a. jaarlijks in de Abdij van Middelburg. Zijn contactadres is ajwkuiper@zeelandnet.nl.
Na gewerkt te hebben bij de televisie ging Loma in haar vrije tijd beeldhouwen. Maar vanwege artrose in de handen moest ze daarmee stoppen. Met als gevolg dat ze besloot om te gaan schilderen. Eind 2015 ging ze ‘zonder kennis van zaken’ aan de slag met goedkope verf om te zien of dat leuk was. Via een bevriende cursiste kwam ze vervolgens terecht op de Tekenacademie van Ariane Berends-Brouwer, en startte daar in januari 2016 met schilderlessen. Haar eerste werk (Botters op het strand, naar een schilderij van Henk Dekker) kwam hier tot stand. En andere werken volgden, ‘want aan schilderen beleef ik veel plezier’. E-mailadres lomadoorn@gmail.com.
In het verleden, toen ze werkte in de mode, heeft Ineke Holtkamp-van de Kreeke modeltekenen geleerd. Later is ze zich gaan bekwamen in het schilderen met olieverf. Waartoe ze opleidingen volgde bij een centrum voor kunsteducatie (en verschillende certificaten heeft gehaald). Verfijnder portretschilderen leerde ze daarna nog bij een professionele kunstschilder. Behalve portretten maakt Ineke landschappen en stillevens. Belangrijk vindt ze het om de juiste sfeer te treffen. Ze exposeert regelmatig en heeft een atelier aan huis in Koudekerke (Walcheren). Haar e-mailadres is djholtkamp@zeelandnet.nl.
In haar kindertijd heeft Marly Kleeven-van Horck heel wat schetsblokken gevuld met tekeningen. En wist toen al dat zij daarmee ooit ‘iets wilde doen’. Dat heeft een poos geduurd, maar inmiddels maakt kunst een onlosmakelijk deel uit van haar leven. Vanaf 2002 volgde Marly diverse schildercursussen en maakte zij kennis met diverse technieken en kunststromingen. Inmiddels ligt haar grootste passie bij realistische portretschilderijen. Waarvoor zij de opleiding ‘Model en Portret’ volgt aan de Academie voor Schone Kunsten te Arendonk. E-mail m.kleeven@kpnmail.nl.
Jannie Brandsma uit Wolvega heeft al haar hele leven getekend. Tijdens de middelbare schooltijd kwamen daar de eerste experimenten bij met verf, inkt en andere materialen. Tussen 1996 en 2000 volgde ze aquarel-cursussen bij de Vuso in Steenwijk. Sinds een jaar of tien is ze lid van de Kunstkring Weststellingwerf. Haar favoriete materialen zijn tegenwoordig acryl en olieverf. Jannie’s contactadres is penceel55@hotmail.com.
Gert Bakker, nu gepensioneerd, was in zijn werkzame leven banketbakker/patissier, een creatief beroep. Al jong tekende en schilderde hij met veel plezier. Die hobby heeft hij na zijn pensioen weer opgepakt. Gert schildert voornamelijk met acrylverf op doek; zijn schilderijen zijn veelal kleurrijk, abstract en soms figuratief. Met dikwijls ook spannende geschilderde ‘lijsten’. Zo nu en dan hangen zijn werken in het gemeentehuis van Ouder-Amstel (Ouderkerk a/d Amstel). Zijn e-mail adres is g.bakker625@upcmail.nl.
Altijd al is Marlies de Kloe creatief bezig geweest. Met schilderen begon ze in 2014, nadat ze een schilderles cadeau had gekregen. Het bleek een schot in de roos. Sinds september van dat jaar neemt ze les van Anita Gaasbeek in Gouda. Marlies schildert voornamelijk figuratief, al dan niet gedetailleerd. Het liefst werkt ze met acryl, maar ook pastel en af en toe aquarel zijn materialen waarmee ze graag werkt. Haar contactadres is mdekloem.art@gmail.com.
Arnold de Jong volgt al sinds 1985 een zoektocht naar technieken, uitdagingen en kleur. Hij begon met aquarel als leerling bij Jennie Bakker. Vervolgens studeerde hij aan de Klassieke Academie te Groningen. Daar ontdekte hij de aspecten van olieverf, het fijnschilderen en de elementaire tekentechniek. Frustratie, maar zeker ook plezier brengen hem samen naar een eindresultaat. Arnold zelf zegt ‘de Klassieke School brengt mijn schildersreis tot leven, als een soort neverending story‘. E-mail adres arnoldsjongt@hotmail.com.
In haar kleutertijd werd Marlies Huurman altijd al ruim voorzien van papier, kleurpotloden, wasco en stiften, om haar teken- en kleurkunsten te stimuleren. Vanaf 2011 is zij het tekenen weer op gaan pakken, voornamelijk met grafietpotlood en houtskool. Tegenwoordig heeft Marlies een atelier aan huis, waar ze ook met acrylverf allerlei onderwerpen schildert die haar aanspreken. Op dit moment zijn dat veelal portretten en het menselijk lichaam. Haar inspiratie haalt ze uit o.a. museumbezoek, boeken, vakliteratuur en diverse workshops. ‘Maar mensen zijn mijn grootste inspiratiebron; dit is ook terug te vinden in mijn Haiku en gedichten.’ E-mail adres mjchuurman@outlook.com.
Carolien Afman, woonachtig in Haarlem, heeft vanaf haar jeugd graag getekend en geschilderd. Met name aquarelleren en tekenen maakten deel uit van haar hobby. Na een werkzaam leven als docente beeldende vorming in het speciaal onderwijs heeft Carolien tijd gevonden om zich te bekwamen in het schilderen met olie- en acrylverf, waarvoor ze ook cursussen volgde. Haar inspiratie komt uit landschappen en dieren ‘met als doel om een zo realistisch mogelijke weergave daarvan te geven, met soms een vleugje abstractie en een evenwichtig kleurgebruik’. E-mailadres carolien.afman@gmail.com.
Tijdens een managementcursus ontdekte dierenarts Guusje Hoogveld pas op 52-jarige leeftijd een soort schatkist: de uitdaging en het plezier van het creëren op papier. Ze zit nog middenin die ontdekkingsfase van materialen en technieken ‘en kan daar de rest van mijn leven mee vooruit’. Na deze openbaring kreeg ook museumbezoek een andere dimensie en bekijkt Guusje de natuur met heel andere ogen: ‘Wat valt er ineens veel méér te genieten.’ Vooralsnog werkt ze het liefst met pastelkrijt. E-mailadres guusje.hoogveld@gmail.com.
Fred Damler heeft al sinds zijn twintigste voor zijn plezier getekend en geschilderd. Sinds zijn pensionering volgt hij cursussen. Waaronder drie jaar bij Art Partout, ‘fijn schilderen, ook portretten’. En in Haarlem bij Dutch Atelier of Realist Art, een zomerse week gewijd aan portretschilderen. Het liefst portretteert Fred dieren en mensen. Waarvoor hij acryl, aquarel of olieverf gebruikt. Zijn e-mail adres is freddamler@hotmail.com.
Lea Manders heeft na haar twintigste een aantal jaren Kunstacademie gedaan, maar voelde zich niet thuis bij de toen gangbare conceptuele stromingen. Later heeft zij het schilderen weer opgepakt en ontdekt dat dit voor haar pas interessant is als het een boodschap of symboliek bevat. Zij voelt zich verwant met Marc Chagall en vooral met Odile Redon. Een serie over de twaalf sterrenbeelden is in wording, en eerder schilderde ze godinnen. Lea houdt van expressief kleurgebruik. Haar recentste werken ontstonden tijdens een meditatieve schilderweek in Griekenland. E-mail adres info@leamanders.nl.
Maurice Schellekens is een aan Eindhoven en omstreken verknochte tekenaar. Hij gaat vaak met de fiets de stad in, en zoekt dan naar mooie tekenplekken. Soms slaat hij ze op voor later of begint hij meteen ter plekke. Hij tekent direct met tekenstift, dit vanwege de spontane toets en klare lijn, thuis kleurt hij ze in met aquarel. Het is steeds weer een verrassing waar hij 'tegenaan fietst'. Schilderen doet hij in mindere mate bij een schilderclub. Daar is hij zoekend naar wat er bij hem past. Zo denkt Maurice erover om een aantal van zijn schetsen om te zetten in olieverf.
Contactadres: schellekens.maurice@gmail.com.
Haar wens om te leren schilderen vervulde Monique Hilders pas in 2015. Vanaf dat jaar volgde ze verschillende cursussen en workshops. Later volgde bovendien een opleiding aan de klassieke kunstacademie in Maarssen. ‘Mijn passie voor het schilderen is groot; ik geniet er elke keer weer van om de fantasie de vrije loop te laten gaan tijdens het maken van een nieuw en kleurrijk schilderij’. Het liefst schildert Monique alla prima met olieverf, thuis in haar atelier en in het Vrije Atelier te Bussum. E-mailadres nique21@kpnmail.nl.
Mieke van de Wiel is geboren en getogen in Amsterdam, maar woont sinds 1973 in het mooie Drenthe. Haar leven lang tekende en schilderde ze, en helemaal sinds haar pensionering. Ze ziet zichzelf als een gepassioneerd amateurschilder die graag met kleuren flirt. Met haar werk hoopt Mieke een vrolijke bijdrage aan haar omgeving te leveren. Plezier in haar werk staat voorop! Een opleiding heeft ze niet gevolgd. Maar zoals het een echte autodidact betaamt, leerde ze door goed te kijken naar en te snuffelen bij andere kunstenaars. E-mailadres mieke1951@gmail.com.
Mensen boeien Hanny Verbrugge. Ze schildert ze naar aanleiding van stilstaande beelden in gewone omstandigheden. Via oude foto’s uit een album, foto’s in de krant, of eigen foto’s waaraan ze haar eigen draai geeft door objecten of mensen weg te laten of juist toe te voegen. Ze schildert eerst de achtergrond en zet dan met sterke streken de figuren op die met een abstracte, expressieve manier van uitdrukking krijgen. Voor haar gevoel is een schilderij nooit af, maar ze dwingt zichzelf op een gegeven moment te stoppen om het beeld niet te realistisch te maken. In 2013 heeft Hanny de Nieuwe Akademie te Utrecht afgerond. E-mail: hannyverbrugge@live.nl.
Marja Keijzer heeft vrijwel haar hele leven teken- en schildersopleidingen c.q. -cursussen gevolgd.
Waarvan de laatste 20 jaar bij De Tekenacademie van Ariane Berends-Brouwer in Abcoude. Onderwerpen zijn vooral eigen foto’s van landschappen, dieren, knuffels en familie. Schilderen vindt ze heel leuk, maar tekenen met pastel is ook een favoriet. ‘Met pastel kun je zo heerlijk de vachtjes van dieren en knuffels uitdrukken; werken met pastel is eigenlijk tekenen en schilderen tegelijk.’ E-mail adres marja.keijzer@planet.nl.
Jeanne (Woud) Corver groeide op in een gezin met grote belangstelling voor kunst. Tekenen en schilderen werd gestimuleerd, zij het alleen als hobby. Haar beroep werd onderwijzeres. Na een depressieve periode halverwege de jaren ’80 begon ze als autodidact fanatiek te schilderen. En er kwamen exposities in verschillende verpleeghuizen – waar veel schilderijen werden ontvreemd. Daarna stopte Jeanne geheel met schilderen. Na bijna twintig jaar boekhouding in eigen bedrijf is ze eind 2016 weer begonnen om werk te maken, eerst in acryl, en tegenwoordig hoofdzakelijk met olieverf. Contactadres jeannewoud@hotmail.com.
Voor Marijke Prins is schilderen een zoektocht naar het gebruik van kleur, compositie en technieken om haar werk sprekend en krachtig te maken. Kenmerkend is haar kleurgebruik: uitbundig maar altijd in balans. Marijke schildert geabstraheerde landschappen en vrouwfiguren. Als liefhebber van natuur is ruimte in het landschap voor haar belangrijk. ‘Ieder mag zijn eigen invulling geven aan het schilderij. Ik schilder het landschap zoals ik het in mijn hoofd heb, het is niet plaatsgebonden.’ Contactadres marijke.prins@ziggo.nl
In 2014 zag Ingrid Oldenboom in de plaatselijke krant een cursus voor botanisch tekenen. Ze kocht haar eerste kleurpotloden en volgde de cursus. ‘Een goede zet, want het plezier in tekenen werd ontdekt!’ Bij Atelier IJsseldam in Deventer volgde zij daarna drie jaar lessen om meer materialen, kleuren en andere technieken te leren kennen. Ingrid tekent en schildert nu graag dieren en natuur. Bij voorkeur met houtskool of pastelkrijt ‘maar er valt nog veel te onderzoeken en te ontdekken…’ E-mail adres i.oldenboom@hotmail.nl.
Alleskunner Ton Kok schildert en tekent geduldig, met plezier en met oog voor detail. De meeste afbeeldingen haalt hij van foto’s op internet, soms ook gebruikt hij zelf gemaakte foto’s. De hobby zat er al van jongs af aan ingebakken. De onderwerpen variëren van landschappen en stillevens tot portretten van mens en dier. De materialen variëren van Oost-Indische inkt tot olieverf. Ton heeft cursussen gevolgd in Dordrecht en Zwijndrecht bij Bart van der Bom en Riekje Smael. E-mail adres Ton Kok dekokken1@gmail.com.
Na 43 jaar werkzaam te zijn geweest in het basisonderwijs ging Wil van der Hart anno 2015 met pensioen. Als hobby heeft hij altijd getekend en geschilderd, waaronder meer dan tien jaar in de kunstklas van het Stedelijk Museum te Schiedam, onder begeleiding van kunstenaar Henny van Leeuwen. Sinds zijn pensioen is Wil lid van Amateur Schilderclub AKCS, ook in Schiedam, met als begeleider de Vlaardingse kunstenaar Jan van Dorp. Wil werkt voornamelijk met olieverf, met af en toe een ‘uitstapje’ naar pastelkrijt of Oost-Indische inkt. E-mail adres wil.vanderhart@outlook.com.
Geboren in een grafische familie groeide Hans Masselink op in een creatieve omgeving.
Met een setje olieverftubes begon zijn schildercarrière in 1983, en kwam echt tot bloei na 2010. Het waren de vrouwenportretten van Renoir die hem aanvankelijk inspireerden, en later ‘van bloemen tot schapen, niets is mij te gek’. Anno 2017 meldde Hans zich aan bij de schilderschool van Hanneke Naterop te Alphen aan den Rijn om portretschilderen meer onder de knie te krijgen. Zijn inspiratie komt ‘uit het Franse impressionisme, de Haagse en Larense scholen, en de Classic School of Modern Arts van Hanneke Naterop’. Contactadres hans1066@kpnmail.nl.
Addie van Egdom-Lamain woont in Zwijndrecht. Dertig jaar geleden volgde ze al cursussen Hindelooper schilderen en volksschilderen. Na haar pensionering kwam er voldoende tijd om het schilderen weer op te pakken. Dus volgt ze sinds 2014 lessen bij Marjon den Engelsman in Atelier 49. Meestal schildert Addie met acrylverf, soms met aquarelpotlood of krijt. Vaak probeert ze iets nieuws uit of volgt ze de instructies uit het tijdschrift Atelier, zoals bij haar translets. Fotograferen is ook een hobby van haar, ‘de combinatie met schilderen werkt fantastisch’. E-mail adres a.van.egdom@kpnmail.nl.
Bert Taken is muzikant en wereldreiziger. Bij zijn schilderijen maakt hij meestal gebruik van eigen reisfoto’s. Een uitsnede of een collage vertaalt hij in grove kleurvlakken in een beperkt kleurenpalet. Daarna begin hij met een penseel en zwarte verf aan ‘mijn reis’ over het canvasdoek. Hij soms het oorspronkelijke beeld te ‘reconstrueren’ en tegelijk een nieuwe realiteit te creëren. Het is een soort ‘schakelen tussen twee dimensies’. E-mail adres heerlijkheidvanwisch@gmail.com.
Tijdens haar werk als docente Biologie aan het C.C. Groevenbeek, is Ria Huibers gepassioneerd bezig met de natuur. Een passie die zich ook uit door mooie natuurmomenten vast te leggen op het doek. In 2011 is Ria begonnen met het volgen van schilderles. Tegenwoordig schildert zij aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten in Nunspeet. De natuur is haar grootste inspiratiebron, maar voor de afwisseling schildert zij graag portretten en diverse andere onderwerpen. ‘Details en bewegingen vormen in alle gevallen een schilderij dat als het ware van het doek af komt.’ Contactadres HMCHuibers@gmail.com.
Sinds 2013 heeft Ron Schouten zijn hobby als kunstschilder weer opgepakt, voornamelijk met olieverf op doek of paneel, soms met kleurpotlood, acryl of pastel op papier. Met deze middelen probeert hij iets wat hem raakt, boeit of wat hij gewoon mooi vindt op een realistische manier weer te geven. Schetsen en foto’s helpen hem daarbij. Ron heeft lessen gevolgd in verschillende ateliers in Sittard en Geleen, maar is toch is voornamelijk autodidact. E-mail adres ronschouten01@gmail.com.
Peter Nas woont in Oegstgeest en heeft na zijn pensioen als cultureel antropoloog aan de Universiteit Leiden zijn oude hobby weer opgepakt.
Hij is lid van de Leidsche Mondialen, een kunstenaarsgroep (met leden uit Leiden en omstreken) die regelmatig exposeert in allerlei publieke ruimten, waaronder recentelijk het stadhuis te Katwijk, het Museum Voorschoten en de Leidse bibliotheek.
Voorts heeft Peter Nas met een kleine groep wekelijks les van de kunstschilder Dick Bakhuizen van den Brink in diens atelier. 'Deze lessen houden bij mij de vaart erin, met zeer diverse onderwerpen van landschappen tot portretten en van stillevens tot abstracties.' E-mailadres nas@ziggo.nl.
Diny van der Wulp schildert een kleine tien jaar, en heeft les gehad bij Art Partout in Deventer. Haar hart heeft ze verpand ‘aan realistisch fijn schilderen’, en dat doet ze met olieverf op paneel en doek. Het liefst schildert Diny laag over laag ‘dus via oude technieken’. Zij heeft thuis een eigen atelier. Haar motto luidt ‘Ik schilder wat ik zie’. Contactadres a.vanderwulp@ziggo.nl.
Nelly Krijntjes heeft jarenlang geschreven in vakbladen voor de schoonheidsbranche. In 2007 wilde ze haar creatieve mogelijkheden verruimen door ook in kleur haar expressie uiten. Aanvankelijk schilderde ze met acryl, later bleek dat schilderen met olieverf haar favoriet werd. Nelly schildert bij voorkeur op een impressionistische, losse manier. Ze werkt graag thuis, en in de buitenlucht, terwijl ze tevens lessen volgt van beeldend kunstenaar Bart Elfrink in diens atelier en Griekse zomerhuis. E-mail adres nellykrijntjes@planet.nl
Leny Groenen is woonachtig in Utrecht en gepensioneerd. Ze was altijd al
geïnteresseerd in kunst, maar ging pas schilderen na een workshop op Schiermonnikoog, bij De Kwast, in 2008. Nooit eerder had ze iets getekend of geschilderd, ‘maar op aanraden ben ik gewoon begonnen’. Inmiddels heeft ze al zo’n 350 schilderijtjes gecreëerd, meestal op basis van toegezonden of eigen foto’s. Haar e-mail adres is barkas@ziggo.nl.
Piet Snel was al van kinds af aan bezig met tekenen, schilderen en tekstjes schrijven. Startte in ’68 zijn eigen studio in Gouda die uitgroeide uit tot een middelgroot reclamebureau. Hij was hier in de beginjaren art director. Illustreerde het liefst advertenties en folders zelf. Na pensionering en columns voor een dagblad geschreven te hebben stortte hij zich helemaal op het schilderen, in een mengeling van Haagsche School, Frans Impressionisme en een vleugje Oude Meesters. Veel van zijn doeken dragen een sociaal maatschappelijke boodschap ‘zoals een oud-massacommunicatiespecialist betaamt’. Piet is bereikbaar onder p.snel@telfort.nl.
Na haar verhuizing naar Amstelveen (1985) is Engel schilderlessen gaan volgen. Haar drijfveer was het in beeld brengen van vakanties op een andere manier dan alleen via foto’s. Ze nam – en neemt nog – les bij de Stichting Amstelveense Kunstbelangen (SAKB), bij docente Judith van Nus. Engel vindt vooral inspiratie in de natuur, en in materialen als schors, mossen, planten en bladeren. Die verwerkt ze vaak ook letterlijk in haar schilderijen. Van daadwerkelijk schilderen in de vakanties zelf komt tegenwoordig weinig terecht, ‘maar gelukkig hebben we de foto’s nog’. Contactadres epetax@xs4all.nl.
Len is geboren in Rotterdam, was kraamverzorgster en woont sinds 1979 op Schiermonnikoog. Als kind vond zij het al fijn om te tekenen en te schilderen. Om zich verder te ontwikkelen volgde zij diverse cursussen. Maar Len is toch vooral autodidact. Op Schiermonnikoog zit zij met zes anderen op de schilderclub De Kwast, ‘echt een avondje om naar uit te kijken’ .E-mail adres h.vanveelen@knid.nl.
Mede dankzij aanleg en opleidingen belandde Leo Schruijer in de reclame- en uitgeverswereld. Daarnaast heeft hij veel getekend en geschilderd bij o.a. Artibus, bezocht workshops en schilderde bij diverse verenigingen. Steeds met als doel diverser, sneller en losser te werken, zowel binnen (veelal portret- en modelstudies naar levend model) als buiten. Met veel plezier en passie schildert hij al zo’n tien jaar bij De Toets in Zeist, ‘en ik voel me thuis in de stijl van het realisme met een losse toets’. Contactadres l.schruijer@hetnet.nl.
In haar jonge jaren heeft Marianne de Boer de richting Illustratief gevolgd op de Koninklijke Kunstacademie in Den Bosch. Tegenwoordig schildert ze graag portretten, maar ook andere onderwerpen zoals landschappen of voorstellingen met veelal fantasie in kleurgebruik. In haar schilderijen combineert Marianne abstracte achter- of ondergrond met een deel realisme. Het is haar doel om deze vormen samen te brengen, zodanig dat het een geheel blijft en geen contrast vormt. Contactadres mariannedeboerkunst@gmail.com.
Na zijn pensionering als trainer/consultant nam Jorie van der Loo voor het eerst in zijn leven een penseel ter hand. Het plezier dat hij daarmee beleefde, stimuleerde hem les te nemen bij o.m. de Werkschuit in Zeist. Zijn voornaamste inspiratiebron is de dagelijkse realiteit: visjes in een viskraam, een schaal met fruit, een servies van de kringloop, maar ook landschappen en bloemen. Hij werkt vaak met acrylverf als ondergrond en de afwerking met olieverf. E-mail adres jorievanderloo@gmail.com.
Een groot deel van haar leven werkte Gonnie van den Hurk in de gezondheidszorg, en genoot van het kijken naar kunst in haar vrije tijd. In 2008 begon zelf met schilderen, om vervolgens les te nemen bij Mirso Bajramovic in Gennep. Sinds een verhuizing naar Zeist volgt ze teken- en schilderlessen bij De Toets, en ontdekte Gonnie de wereld van het oliepastel. Haar contactadres is gonnievandenhurk@gmail.com.
In zijn jonge jaren heeft Fadil Akreh, roepnaam Fazil Akreyi, gestudeerd een de kunstacademie in Noord-Irak. Waar het schilderen hem ook hielp 'om afleiding te vinden tijdens de vele oorlogen'. In 1996 kwam Fadil naar Nederland en kon hier rust vinden, samen met zijn gezin. Fazil werkt vooral met olieverf en acryl. Inspiratie haalt Fazil vooral uit 'eigen cultuur en ervaringen uit zijn leven; elk werkstuk is een reis tussen fantasie en realiteit'. Contactadres alan_1261@live.nl.
Al in haar jeugd genoot Yvonne Koekoek van de natuur. Vandaar dat ze graag dieren schildert. Enkele keren heeft ze een cursus gevolgd, en ze is sinds een jaar of vijf aangesloten bij de Schilderclub Woerden. Daar volgt Yvonne lessen bij Peter Kempeneers, waardoor ze zich verder heeft kunnen ontwikkelen. De laatste tijd maakte ze ook muurschilderingen, met name in kinderkamers. Adres yvonnekoekoek@ziggo.nl.
Na decennialang alle kantlijnen van schoolschriftjes, collegedictaten e.d. te hebben vol getekend, begon Heleen Haack in 2002 te schilderen met olieverf op doek. Vijf jaar later ging ze naar de vrije werkplaats van De Zondagsschilders in Amsterdam. Waar ze een eigen stijl ontwikkelde die soms doet denken aan het desolate realisme van Edward Hopper en Carel Willink. Haar werk ‘Sneeuwstorm’ werd als een van de zestig geselecteerd voor de tentoonstelling Schilderij van het jaar 2015 in het CODA Museum te Apeldoorn. E-mailadres heleenhaack@hotmail.com.
Reeds op jonge leeftijd tekende en schilderde Dick van den Brakel al – en hij is dat blijven doen, zij het soms met grote tussenpozen. Het liefst werkt hij 'naar de natuur', want voor hem is tekenen en schilderen vooral veel kijken. Echt les heeft hij nooit gehad.
O.m. in Artis probeert hij elke week dieren te tekenen. Naaktmodel tekenen deed hij van 1995 tot 2000 bij de hoofdstedelijke vereniging De Onafhankelijken. Tegenwoordig tekent Dick wekelijks model bij De Zondagsschilders in eveneens Amsterdam.
E mail-adres dickvandenb@gmail.com.
Reeds ruim 25 jaar schildert Dineke Jenner met veel plezier. Ze volgt lessen in aquarel, acryl, olieverf en grafisch werk. Daarnaast houdt ze zich bezig met keramiek. De mens staat centraal in haar meeste werken. Zij werkt met mensvormen soms figuratief, soms abstract. ‘Schilderen en boetseren zijn voor mij een heerlijke vorm van ontspanning en een uitdaging tegelijk.'
Dineke heeft al diverse keren in en om Utrecht geëxposeerd. E-mail adres dejenner@hotmail.com.
Meta Wolters komt uit een familie waar creativiteit hoog in het vaandel staat, o.a. met tekenen en schilderen. Op latere leeftijd volgde ze cursussen aan de Wackers Academie, en had “het voorrecht mee te mogen schilderen met een aantal bekende schilders”. Anno 1979 richtte zij Metaplan Consultants op en was daarmee de eerste vrouwelijke headhunter in Nederland. Ze verliet dit bureau in 2007 en verhuisde naar Spanje. Waar Meta volop schildert, portretten veelal, en de El Rosario Art Class heeft opgericht. Adres meta.wolters@hotmail.com.
Joke van der Toolen schildert sinds 2009, het liefst landschappen zoals Hollandse luchten, zeeën, kwelders en watertjes, vooral die van de Wadden. “Op het doek speel ik met beweging tussen lucht en water en wind. Of met de rust en uitgestrektheid van het land. Natuurlijk en herkenbaar. Om zo steeds opnieuw een balans te vinden tussen compositie, kleur en licht.” Joke schildert met acrylverf: met kwasten, vaak met een paletmes en regelmatig met haar vingers. Contactadres jokevandertoolen@steradvieswoerden.nl.
Ellis Sprengers begon rond haar twintigste met schilderen, allereerst met olieverf en aquarel, maar de laatste jaren voornamelijk met acryl. En recent heeft zij ook het tekenen met pastel ontdekt. Naast een realistische weergave experimenteert Ellis ook met een lossere stijl, met kleurvlakken en paletmes. Haar werk omvat portretten van dier en mens; met name de onschuld van kinderen en baby’s vindt zij een uitdaging om te treffen. Contact adres info@ellissprengers.nl.
Anne Knaup begon met schilderen toen de kinderen nog klein waren. Zo’n 45 jaar geleden kwam ze bij de Zondagsschilders terecht, waar ze les kreeg van Joop Rooijers. Na aanvankelijk portretten en stillevens te hebben gemaakt, ging Anne’s voorkeur uit naar het schilderen van kleurrijke, vrolijke, rijk gedetailleerde stadsgezichten van de Amsterdamse binnenstad. Haar e-mail adres is a.knaup@chello.nl.
In 1971 heeft Marion Rijnders haar opleiding Vrije Grafiek aan de Rietveld Academie voltooid. Daarna heeft zij zich door werkzaamheden wat minder met de kunst bezig gehouden, maar gaf toch wel af en toe een succesvolle expositie. Sinds 1998 tekent en schildert zij binnen talrijke interessegebieden die uiteenlopen van wielrenners, muziek, dans en natuur tot buitenlandse taferelen en portretten. Marion is te bereiken via marion@rijnders-schilderijen.nl.
Het grootste deel van het jaar brengt Bram ten Broeke door in Alanya (Turkije), waar hij de tijd en rust vindt zich te wijden aan zijn passie voor tekenen en schilderen. Tijdens zijn werkzame leven als tekenaar/constructeur/projectleider was er weinig tijd voor zijn hobby. Wel bezocht hij teken- en schilderclubs, o.a. VBK in Vianen. Recentelijk speelt tijd een grote rol in zijn werk. Wellicht mede daarom is Bram nu voornamelijk bezig met pastel: ‘lekker snel’. E-mail adres a.ten.broeke2@gmail.com.
Anno 2018 meldde André Stout zich bij de schildersclub Jacobswoude, wetend dat hij eind dat jaar met pensioen zou gaan. Aanvankelijk was de bedoeling zich verder in het tekenen te bekwamen, als vervolg op eerder gevolgde cursussen, maar na drie maanden werd hij overgehaald om eens te gaan olieverven. Dat was een goed advies; wekelijks doet hij dat nu op de clubavond en soms thuis. Portret en model hebben zijn voorkeur, ‘maar ik probeer ook andere onderwerpen’. Contactadres afstout@planet.nl.
Al van jongs af aan is Fimke Veenstra aan het tekenen, en later volgde ze diverse cursussen en workshop. Inspiratie haalt ze veelal uit de natuur, musea en haar omgeving. Fimke gebruikt meerdere materialen zoals acryl, Oost-Indische inkt, ecoline en waterverf. Haar kleurgebruik is vaak ingetogen, maar soms ook uitbundig. Veelal schildert ze op doek met gebruik van paletmes. ‘Ik heb een eigen stijl ontwikkeld met een losse toets.’ Contactadres fimkeveenstra@home.nl.
Kleinkunstenaar Pieter Böggemann voelt zich niet echt een schilder, maar tijdens een vakantie in Spanje vond hij een keramieke broche met erop een Spaanse voorstelling. Wat hem inspireerde om iets dergelijks te gaan schilderen, maar nu op houten paneeltjes die voorzien zijn van een speldje de achterop. Deze mini-schilderijtjes, die de afmetingen hebben van een luciferdoosje, ‘vonden gretig aftrek bij de dames mijn omgeving’. Bovendien heeft Pieter zeven jaar les gehad bij Nella Montfoort in Amsterdam, waar hij vooral stillevens en portretten is gaan schilderen. Een van zijn vroegste werken, uit 1995, is hieronder afgebeeld. Contactadres pieterboggemann@hotmail.com.
Tijdens haar reizen heeft Pauline Philippa altijd veel foto’s gemaakt. Toen ze eenmaal van zo’n foto een schilderij had gemaakt, kreeg ze de smaak te pakken. En werd ook lid van de schilderclub van Yvon Samson. Later verhuisde Pauline naar Rotterdam, waar ze zich meldde bij de Teken- en Schilderclub Rotterdam. Pauline houdt van kleur en zoekt ‘steeds nieuwe uitdagingen qua onderwerpen’. Adres paulinephilippa@gmail.com.
Anno 2005 ontdekte Wil de Goyer als hobby het kunstschilderen. Waarna ze lessen volgde maar toch grotendeels autodidact is ’en snel een eigen stijl ontwikkelde’. Al doende realiseer Wil zich dat haar voorkeur voor landschappen, stilte en water terug te voeren is naar haar jeugd als schippersdochter. Schilderen met olieverf heeft haar voorkeur ‘omdat je met laag over laag meer warmte en diepte in je werk krijgt’. Maar ook aquarelleren doet Wil graag. E-mail adres w.degoyer@gmail.com
Ron Overtoom (1950), indertijd trainer in de zorg, heeft sinds zijn pensionering en een verhuizing naar Lemmer ruimte gegeven aan zijn artistieke aspiraties, vooral die van het schilderen. Hij volgde lessen bij o.a. Rens Hoekstra in Akkrum, en online bij Bart van der Bom. Zijn stijl is vooral impressionistisch. Hij werkt met acryl- en olieverf, gebruikt allerlei dragers en materialen. ‘Inspiratie haal ik uit observaties, gebeurtenissen en verhalen waardoor ik geraakt word.’ Contactadres ronovertoom@gmail.com.
Nel Barnier werd in 1951 geboren in Eindhoven en voor de kleine Nelleke was tekenen en kleuren een dagelijkse bezigheid. ‘Jaren gaan voorbij, je werkt, krijgt kinderen, vertrekt naar het buitenland, zorgt voor ouders en familie – en dan krijg je tijd voor jezelf.’ In 2015 rondde zij de Kunstacademie Maasmechelen af, met een expositie. Sinds 2017 woont Nel in Zeist. De laatste tijd wordt haar werk geïnspireerd door de natuur om haar heen. Contactadres nel.barniernl@gmail.com.
Yvonne Savèrt is autodidacte. Van 2004 tot 2014 woonde ze in het (kunstenaars)dorp Ménerbes in de Lubéron – en ontdekte daar toevallig, via contacten met o.a. Franse kunstschilders, haar lang verborgen schilderstalent. Het moment dat ze voor het eerst een penseel ter hand nam ‘voelde aan als een bijzonder moment in mijn leven’. Terugkerend in haar werken zijn grote schilderijen van expressieve gezichten. Contact adres yvonne.savert@gmail.com.
Andrea Leber heeft sinds 2013 de schilderkoorts, wat resulteerde in een inmiddels afgeronde opleiding tot figuratief schilder aan de Wackers Academie te Amsterdam. ‘Mijn interesses gaan uit naar speelsheid, kleur en gedurfdheid in de kunst. Kunst met een knipoog. Wat zit erachter? Wat denkt de geportretteerde, wat speelt er zich af in een schilderij?’ Andrea’s voorkeur heeft het werken met olieverf. Contact adres andrealeber@ziggo.nl.
Bij Leen van Asselen zitten tekenen en schilderen in de genen van de familie. Bovendien werd hij gedegen geschoold. In de eerste plaats voor het (huis)schildersvak, om vervolgens een opleiding te genieten aan de Nationale Schildersschool in Utrecht. Waar hij zich bekwaamde in o.a. compositie en penseeltechnieken. Als geboren Vinkevener met een mooie natuurlijke omgeving pakte Leen op latere leeftijd zijn penselen weer op, en schilderde zijn eerste aquarellen. ‘Stap voor stap maakte ik me deze techniek eigen.’ Landschappen, dorpsbeelden en plassengezichten zijn Leens grote specialiteiten, maar ook zijn stillevens zijn prachtig. E-mailadres asselen@planet.nl.
Na het volgen van diverse cursussen is Wil van der Rijt, die woont in ’s-Hertogenbosch, anno 1975 lid geworden van de plaatselijke teken- en schildervereniging Het Bossche Palet. Waar hij zich dankzij de professionele begeleiding verder bekwaamde in het tekenen en schilderen,
en ook een eigen stijl ontwikkelde. De meeste werken maakte hij ter plekke, in en rond
Den Bosch en elders in Nederland, en vooral ook tijdens vakanties in Frankrijk. ‘Mijn voorkeur gaat uit naar schilderijen met lucht en water, zoals strandgezichten en havens.
die worden geschilderd in een enigszins impressionistische stijl.’ Contactadres wi.rijt@planet.nl.
Mirjam Landwier, ‘trotse moeder van drie kinderen’, is geboren in Amsterdam en na wat omzwervingen terug in Abcoude, de plek waar zij haar jeugd grotendeels doorbracht. Eind 2019 is Mirjam gaan schilderen ‘als hobby en eveneens om expressie te geven aan mijn gevoelens en emoties van een intens en bijzonder leven; schilderen geeft me ontspanning en plezier, maar helpt ook om in dieper contact te komen met mijn ziel en het verwerken van levenservaringen’. De mens staat centraal in haar veelal kleurrijke werken. Sinds mei 2020 volgt Mirjam schilderles bij Ellen Meijer, ook in Abcoude. Mirjams contact adres is mimambo@hotmail.nl.
Op haar veertigste is Marion Maarsen gaan schilderen. Les kreeg ze vervolgens in het SAKB Kunstlokaal te Amstelveen. Thuis heeft ze inmiddels een eigen, goed verlicht atelier. Met waterverf schildert Marion Maarsen niet alleen landschappen,maar ook prachtige portretten, meestal van bekende mensen. En voor haar werken in olieverf is behalve water ook de eigen tuin een geliefd onderwerp. E-mail adres m.i.maarsen-bos@kpnmail.nl.
In mei 2002 zette Anja Rutgers van der Loef haar grote schildersezel achterop haar fiets en reed enigszins slingerend naar het slingerende riviertje Gein. Vier uur later kwam ze terug met een schilderijtje. ‘Vanaf toen schilderde ik elk vrij moment en trok me nergens meer iets van aan, niet van passanten, rakelings langs rijdende auto’s, regen, onweer, ongemakkelijke hellingen, wegwaaiende panelen, veranderend licht en weglopende onderwerpen.’ Een atelier heeft Anja niet, ze werkt vrijwel uitsluitend buiten. Alleen portretten maakt ze meestal binnen. Behalve olie is gouache favoriet bij haar geworden. Ook in het tekenen met inkt en pastel heeft Rutgers van der Loef zich inmiddels bekwaamd. E-mail adres anja.rutgers.van.der.loeff@gmail.com.
Na 45 jaar werken had Jan Kranendonk zo veel vrije tijd dat hij gedurende negen maanden een cursus tekenen en schilderen kon volgen. ‘Daarna ben ik mijn eigen weg gegaan’.
Op zijn fiets is hij vanuit Abcoude, waar hij al meer dan vier decennia woont, de omgeving gaan verkennen. Kranendonk bezocht veelal biologisch werkende, doorgaans oudere boeren die nog woonden en werkten op boerderijtjes uit vervlogen jaren. Andere onderwerpen om te fotograferen en schilderen volgden, waaronder flora en fauna, met name vogels.
Contactadres kranendonk@upcmail.nl.
Het is sinds 2006 Debora Winter begon met schilderen. Wat geen wonder is, want ze werd geïnspireerd en gemotiveerd door haar broer en andere familieleden die eveneens schilderden. Om haar techniek, Debora werkt bij voorkeur met acrylverf, verder te ontwikkelen is ze lokaal les gaan volgen in Atelier GN9. Debora maakt kleurrijke schilderijen van o.a. dieren, mensen en stillevens. ‘Elk schilderij is weer een uitdaging, maar het heeft voor mij ook meditatieve momenten, en dat is de stimulans om door te gaan.’ Ze is te bereiken via d.winter5451003@gmail.com.
Anita Feiken-Wolkowiski, woonachtig in Amstelveen, heeft altijd graag getekend en had zelfs tekenen en schilderen als examenvak op de middelbare school (die ze echter niet afmaakte). Jaren later volgde ze een cursus schilderen met olieverf ‘naar waarneming’ van ook portretten en stillevens. De onderwerpen die ze tegenwoordig kiest variëren van landschappen en stadsgezichten tot bloemen en dieren. En soms schildert Anita ook met acrylverf. Contactadres anitafeiken@hotmail.com.
Na een pauze van ongeveer veertig jaar is Rob van de Wetering weer gaan schilderen. Sindsdien volgt hij ‘s winters meestal een schildercursus in Zwijndrecht. ‘Het impressionisme is een bron van inspiratie voor mij.’ Rob schildert voornamelijk met acrylverf, maar ook houtskool, potlood en conté worden creatief gebruikt. ‘Mensfiguren, portretten, landschappen en eigenlijk alles wat mij raakt: heerlijk om het kleurrijk en impressionistisch op papier of canvasdoek te zetten’. Contactadres robvandewetering59@gmail.com
Schilderen en tekenen waren jeugdpassies van Saskia Kooi, passies die zij zo’n tien jaar geleden weer heeft opgepakt. Onder andere door schilderlessen bij kunstenaars in Friesland te volgen. Hetgeen resulteerde in een werkwijze waarbij zij met verschillende lagen werkt, net als de oude meesters. ‘Dit geeft meer dieptewerking.’ Qua materiaalkeuze ligt haar voorkeur bij olieverf op paneel. Regelmatig verwerkt zij bladgoud in haar schilderijen om meer expressie te creëren. Momenteel volgt Saskia de vakopleiding aan de Kunstacademie Friesland. En inmiddels won ze me haar werken enkele prijzen. Contactadres info@saskiakooi.nl
Na een leven van etaleren en ‘decoreren’ vond Gerard den Toonder het noodzakelijk om toch elke dag iets te blijven maken, een foto, een verhaal of een gedicht ‘en dus ook een schilderij’. Werken met acrylverf was nieuw voor hem. Zoekend naar onderwerpen kwam hij al snel terecht bij zijn grootste passie: bergsport. ‘Thuis berglandschappen schilderend voel ik me toch weer een beetje dáár.’ Contactadres dentoonder@gmail.com.
Al op de lagere school was tekenen Joukje Zijnstra’s grote passie. In 2000 is ze begonnen met schilderen, eerst met acryl maar nu al jaren met olieverf op paneel of doek. In Friesland heeft Joukje – die graag portretten schildert van mensen en dieren – les gehad van verschillende kunstenaars, en nog steeds volgt zij cursussen of workshops. ‘Door regelmatig te schilderen vergeet ik de wereld om mij heen; het schilderen geeft me rust en ontspanning.’ Contact via zijnstra@gmail.com.
Bea van Kempen-Bianchi begon ruim 25 jaar geleden met aquarel en pastelkrijt, en stapte na vijf jaar over naar acryl en olieverf. Ze schildert uiteenlopende onderwerpen heel realistisch. Bea is lid van de Waddinxveense Kunstkring, gaat graag naar workshops, en exposeert met plezier. Ze heeft ook al jaren les van Ton van Steenbergen. Haar contactadres is kempen.bee@gmail.com.
Waar Nellie Riemens mee begon is tekenen en het beschilderen van voorwerpen, zoals onderzetters, een stoofje en een koffiefilterhouder. Sinds 2012 schildert zij op doek en, liever nog, op hout. ‘Dat vind ik het prettigst.’ Aanvankelijk gebruikte Nellie acrylverf, maar tegenwoordig olieverf op waterbasis, merk Cobra. ‘Deze verfsoort werkt fijn en is beter voor mij en voor mijn parkieten.’ Af toe maakt ze nog wel een tekening of aquarel. Contactadres pucky10359@gmail.com.
Habtom tekende al op jonge leeftijd. Om verschillende redenen is hij een tijd lang niet actief geweest als kunstenaar, maar nu alweer een paar jaar ‘pak ik zijn drang om tekeningen en schilderijen te maken weer op’ en is daarmee weer druk bezig. Meestal werkt hij met een pen en potlood om zijn creaties op papier te zetten. Zijn contactadres is habtomteklemariam333@gmail.com.
Begin januari 2017 begon Bob van der Waard opnieuw met tekenen, nadat zijn kinderen tekeningen hadden gevonden van rond 1967. Jongste dochter Lucy maakte op basis daarvan een Instagram account, onder voorwaarde dat haar vader, die ruim drie decennia in de reclame heeft gewerkt, na pakweg vijftig jaar weer ging tekenen. Bob werkt met potlood en tekent ‘met improvisatie, fantasie en realisme, gecombineerd met surrealisme’. Contactadres: bobenvelop@msn.com.
Liesbeth Nap maakte haar eerste tekening op de lagere school. Met Oost-Indische inkt, het toen enige beschikbare materiaal. Later kwam de kleur, aquarel, krijt, olieverf, acryl. Ze bezocht de Gooische Academie en leerde daar nat in nat aquarelleren. Ze exposeerde diverse malen. Inspiratie doet Liesbeth op door om zich heen te kijken. En een vakantie in Sauerland leverde een niet bestaand heuvellandschap op. Ze maakt geen schets vooraf, maar laat haar fantasie de vrije loop. Contactadres liesbethnap@hotmail.nl
De natuur en in het bijzonder vogels spelen een belangrijke rol in het leven van Henny Herps, die opgroeide in Bergeijk. Al op zeer jonge leeftijd ging hij met een eigen gemaakte ezel in de bossen g tekenen en schilderen. Later werd hij ‘wetenschappelijk illustrator’ op het Natuurkundig Laboratorium van Philips. Henny’s veelzijdigheid uit zich via zowel humorvolle tekeningen als diepzinniger werk en allerlei portretten. Contact allemaalhennies@gmail.com.
Giel Derks tekent op enthousiaste wijze vooral knappe portretten. Hij werkt graag met elektronische tabletten, zoals de iPad, maar ook met traditionele gereedschappen, zoals potlood en penseel. ‘De moderne teken tablets zijn verrassend gevoelig, en de elektronische pennen reageren vergelijkbaar met traditioneel gereedschap.’ Wat zijn hieronder afgebeelde portretten betreft stelt Giel: ‘Het blijkt onmogelijk te zijn om de rechthebbenden van de voorbeeld foto’s te achterhalen. Als rechthebbenden er prijs op stellen, dan worden de tekeningen van de site verwijderd.’ Contactadres: gielderks@yahoo.com.
Tekenen doet Gerard Bulder zijn hele leven, eerst professioneel technisch als architect, en tegenwoordig al jaren in zijn vrije tijd. Portretten vooral. ‘Mijn grootste uitdaging is een gelijkend portret te maken.’ Hij werkt met potlood, of inkt en aquarel. Bovendien is Gerard vrijwilliger bij de Stichting Amstelveens Kunst Belang (SAKB) als coördinator van het zogeheten open atelier modeltekenen. Gerards contactadres is gerardbulder@ziggo.nl.
Het is sinds 2008 dat de in Noord-Brabant woonachtige Kees Sleegers thuis schildert. Hij is een volledige autodidact, want heeft nooit les gehad. ‘Schilderen is voor mij puur plezier, maar ik ben wel gemotiveerd om er het beste van te maken’. Kees (die zijn werken ook als zodanig signeert) schildert realistisch, met acrylverf – en dat heel gevarieerd. Zijn contactadres is ca.sleegers@gmail.com.
Het werk van Jintiene Zeilstra is niet vastomlijnd te omschrijven, maar ‘als een voortdurende ontdekkingstocht tussen het realisme met impressionistische en expressionistische uitstapjes’. Jintiene werkt graag met kleur, heeft een losse toets, en schildert veel landschappen en portretten. Ze heeft workshops en cursussen gevolgd aan de Klassieke Academie te Groningen, bij Gerard Schuil en bij Carolien van Olphen. Contactadres: info@jintienezeilstrakunst.nl.
Als liefhebber van kunst en wijn heeft Theo de By talrijke musea en wijnbouwgebieden in veel landen bezocht, en doet dat nog steeds – camera in de hand. Reeds in zijn middelbareschooltijd werd hij gestimuleerd om te tekenen en te schilderen. Later, in 2022, is Theo les is gaan nemen bij Annemarie Petri, een gevestigd kunstenares. Bovendien heeft hij thuis een ateliertje ingericht. Theo werkt met Oost-Indische inkt, met kleurpotlood en met acrylverf. Contact adres: theodeby@gmail.com.
De noordelijk in Noord-Holland wonende Ria Halswijk volgde niet alleen een lerarenopleiding in tekenen/schilderen, maar ook de zaterdagcursus aan de Rietveld Academie. Voorts was ze werkzaam als docente beeldende vorming. Al zo’n veertig jaar is Ria aangesloten bij het regionale Atelier 6, waar ze o.a. cursussen heeft gegeven in ets technieken – die ze zelf tot in de perfectie beheerst. ‘Ook heb ik met veel passie gebeeldhouwd in steen en hout.’ Contact adres
ria.halswijk@gmail.com.